Kinesioteippaus

osaajia meillä: kaikki fysioterapeutit

Historiaa

Kinesioteippaus on kehitetty jo 1970-luvun loppupuolella Japanissa, kun kiropraktikko Kenzo Kase huomasi ihon kevyen liikuttelun vaikuttavan positiivisesti nivelen liikelaajuuteen sekä koettuun kipuun. Aluksi haluttu vaikutus saatiin terapeutin kosketuksella ja fasilitaatiolla, mutta Kasen tavoitteena oli saada vaikutus myös kestäväksi terapiakerran jälkeen. Pyrkimyksenä oli tukea kehon luonnollista paranemisprosessia ja tähän ratkaisuksi kehiteltiin ainutlaatuinen elastinen teippi, joka kiinnitetään iholle erityisten tekniikoiden avulla.Teippaustekniikoita on lukuisia erilaisia ja ne valitaan halutun vaikutuksen mukaisesti. Lähtökohtaisesti kinesioteippauksella ei rajoiteta nivelen liikkuvuutta.

Kinesioteipin ominaisuuksia

Kinesioteippi on elastinen, 100% puuvillainen, teippi, jonka venyvyys on pituussuunnassa 13-140%. Teippi muistuttaa elastisuudeltaan ja paksuudeltaan ihon pintakerrosta. Teipin liimapinta on lateksiton, akryylipohjainen. Teippaus kestää iholla 3 päivää, jopa 3 vikkoa. Käyttämämme teippi on allergisoimaton, läpäisee hien, kestää suihkun ja saunan. Ominaisuudet voivat vaihdella teippimerkeistä riippuen.

Teippauksen vaikutuksista

Kinesioteippausta käytetään yleisimmin lievittämään kipua, lisäämään nivelliikkuvuutta, ohjaamaan liikettä tai kehon käyttöä, kohentamaan asento- ja liiketuntemusta sekä optimoimaan lihastoimintaa. Lisäksi kinesioteipin avulla voidaan vaikuttaa liikkeen laatuun ja rytmiin, ohjata niveltä toimimaan mekaanisesti oikein tai tarvittaessa tukea niveltä toiminnallisesti. Myös erilaiset turvotustilat voivat usein olla otollisia kinesioteippauskohtaita. Kinesioteippaus on luonteeltaan sensorinen teippaus ja sen vaikutus perustuu pääsääntöisesti proprioseptiikkaan, ihon ja sen alla olevien kudosten kautta keskushermostolle välittyviin aistimuksiin sekä teipin avulla tehtäviin kevyisiin kudosten siirtoihin. Kinesioteippausta voidaan käyttää esimerkiksi terapeuttisen harjoittelun tukena ja yhtenä fysioterapeuttisena keinona osana muuta kuntoutusta.